Airbnb, vizată de o anchetă: ce acuzații i se aduc site-ului iubit de turiști

de: Ciprian Ioana
18 12. 2019

Giganții digitali nu sunt priviți cu ochi buni de autoritățile de reglementare. Airbnb e vizată de o anchetă a Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza modelului său de business.

Ce este Airbnb – serviciu online sau agenție imobiliară? Este întrebarea la care magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene se pregătesc să răspundă peste câteva zile. Pe 19 decembrie, magistrații trebuie să se pronunțe dacă platforma de pe care îți găsești cazare trebuie să se supună sau nu unor reguli mai dure de reglementare.

Totul a pornit de la nemulțumirea unor reprezentanți ai industriei hoteliere. Aceștia sunt nemulțumți de faptul că Airbnb le-a dat, într-o formă sau alta, afacerile peste cap. De asemenea, și autoritățile din mai multe orașe europene se uită cu atenție la modelul de business al platformei americane.

Consecințele ar putea fi grave, mai ales că Paris se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice în 2024, iar Comitetul Olimpic Internațional a fost de acord să promoveze Airbnb drept alternativă de cazare.

Airbnb, vizată de o anchetă a UE

Airbnb i-a deranjat pe mulți în ultimii ani. Autoritățile din mai multe orașe precum New York, Amsterdam, Berlin și Paris s-au plâns de faptul că, din cauza Airbnb, rezidenții cu venituri mici au fost împinși spre periferie. Compania americană s-a confruntat cu acuzații din partea asociațiilor de turism, care consideră Airbnb le fură clienții.

Din cauza multor astfel de acuzații, modelul de business al Airbnb a ajuns în atenția Curții de Justiției a Uniunii Europene. Magistrații CJUE trebuie să se pronunțe pe 19 decembrie în acest caz. Iar decizia ar putea avea implicații la nivelul întregii Uniuni Europene. Deocamdată, platforma online are un avantaj. La un termen similar, în luna aprilie, platforma a fost recunoscută drept un prestator de servicii online, și nu o agenție imobiliară.

Așadar, nu trebuie să se supună regulilor unei companii de acest fel și nici nu trebuie să plătească taxele aferente. Dar presiunea e mare. Și s-ar putea ca judecătorii să se pronunțe la fel ca-n cazul Uber.

În 2017, într-o speță similară, compania de ride-sharing a fost încadrată la categoria servicii de transport și nu o aplicație digitală de intermediere, așa cum se prezentau americanii.